Nu alle bedrijven een vliegende start gemaakt hebben met het thuiswerken, is het goed om eens stil te staan bij een goed thuiswerkbeleid. Google werkt al jaren thuis en door verschillende tijdzones heen. Wat kunnen we van Google leren?

Google kondigde onlangs aan dat vanwege de pandemie Covid-19, Google zijn werk vanaf het thuisbeleid tot minstens juli 2021 zou uitbreiden. Dat is een veelzeggende beslissing gezien het feit dat Google mogelijk toegang heeft tot enkele van de rijkste datasets ter wereld.

Onder die gegevens is onderzoek dat het bedrijf vorig jaar publiceerde. Een team onderzocht meer duizenden Google-medewerkers en hield focusgroepen om de impact van werken op afstand beter te begrijpen. Ze richtten zich op het meten van welzijn, uitvoering, verbondenheid en productiviteit.

Dit zijn de lessen die wij van Google kunnen leren over thuiswerken.

Maak van teamvergaderingen een prioriteit

‘Teammeetings zijn vaak een van de weinige ontmoetingen die je met je team hebt als je op afstand samenwerkt, dus plan ze in, geef ze prioriteit, zelfs als er niets dringends aan de hand is, en wees volledig sociaal aanwezig’, zegt Google.

Hoewel e-mail de levensader is van een werkomgeving op afstand, kan er veel verloren gaan in het medium. Humor en toon kunnen gemakkelijk verkeerd worden geïnterpreteerd, en er is geen kans om de stem van een persoon te horen, de uitdrukking op hun gezicht te zien, of hun lichaamstaal te lezen.

Videovergaderingen zijn daarentegen een kans om die emotionele signalen wel te krijgen en om een band op te bouwen met je teamgenoten.

Tip: Wees wel voorzichtig dat je niet te veel videovergadert. Dit kost een stuk meer energie, juist omdat je steeds je aandacht erbij moet houden. Plus, het kost je tijd waarin je werk kunt uitvoeren.

Spreek elkaar online ook over andere dingen dan werk

Google raadt ook aan om de vergadertijd te gebruiken om je teamgenoten beter te leren kennen. Zonder koffieautomaat zijn er veel minder natuurlijke momenten om met willekeurige collega’s wat smalltalk te houden. Een virtuele lunch is voor veel mensen een fijne oplossing. Er is geen druk om snel de boterham naar binnen te proppen. JE Want dat doe je gezamenlijk.
U moet ook open vragen gebruiken als u persoonlijk spreekt. Vraag bijvoorbeeld niet “Hoe was je weekend?”. In plaats daarvan, probeer “Wat heb je dit weekend gedaan?”

Leave a Reply